Ulaştırma Sektöründe Çalışacak Personelin Özellikleri


Ulaştırma sektöründe çalışmayı düşünen lise ve üniversite öğrencilerine ve sektörde çalışmak üzere hazırlanan adaylara faydalı olması açısından bu sektörün gerektirdiği nitelikleri sıralayalım: 

  • Öncelikle ekip çalışmasına uygun olmalısınız. Lojistik sektörü tek başına çalışmaktan uzak ve sürekli birileriyle iletişim kurmanız gereken bir sektör olmasından dolayı diğer insanlarla çalışmayı gerektirir.

  • Lojistik elemanı kendini sürekli geliştirebilmelidir. Özellikle teknolojik gelişmeler ve yapay zekanın tüm sektörlerin kapısında olması bu maddemizi daha önemli hale getiriyor. Kendinizi geliştirmek için ise internetin uzağında kalmamalı ve yeni gelişmeleri sürekli takip etmelisiniz. 

  • Lojistik sektöründe çalışacak olan biri en az bir yabancı dile sahip olmalı ve bu yabancı dilde akıcı şekilde konuşabilmelidir. Tahmin edersiniz ki bu dil genellikle İngilizce oluyor fakat alfabesi farklı olan dillerden birini de öğrenirseniz (Rusça, Arapça, Çince vs.) fark yaratmanız çok olası. 

  • Lojistik elemanı ofis programlarını iyi kullanabilmeli. Bu programlar hepimizin bir şekilde aşina olduğu Word, Excel, PowerPoint gibi Microsoft şirketinin uygulamaları ama bunun yanında Pages, Keynote, Numbers gibi Apple firmasının uygulamalarını da bilmeli. Bunun yanında not almak için de Evernote, Notion gibi uygulamaları da öğrenmek işlerinizi düzenlemek açısından faydalı olabilir. 

  • Lojistik elemanı her zaman gelişime açık olmalı. Tabii gelişim kavramı çok geniş ama ilk etapta iletişim becerilerini geliştirmek, sunum üzerine uzmanlaşmaya çalışmak, diksiyon ve ikna kabiliyeti üzerine kendinizi geliştirmek isteyebilirsiniz. 

  • Lojistik elemanı her zaman meraklı olmalı, interneti iyi kullanabilmeli, internetten araştırma yapabilmeli. Özellikle kendi alanında gelişim gösterebilmek için tez okuyabilmeli, okuduklarını iyi analiz edebilmeli ve kendi işine uyarlayabilmeli. Bu konuda scholar.google.com adresinden araştırmalar yapabilirsiniz. 

  • Lojistik elemanının genel kültürü iyi olmalı. Mesela ülkelerin konumları ve başkentlerini iyi bilmeli, hangi ülkede hangi dilin konuşulduğunu iyi bilmeli. Çünkü deniz ihracat bölümünde çalışıyor olsanız bir ülkeye konteyner göndermeniz gerektiğinde o ülkedeki muhataplarla nasıl iletişime geçeceğinizi iyi bilmeniz sizin yararınıza olacaktır. 

  • Lojistik elemanı ülkesini sevmeli, ülke menfaatlerini her platformda gözetmelidir. Sonuçta Türkiye bir lojistik ülkesi ve ilerleyen yıllarda bu alanda daha da gelişim göstereceği çok açık. Her birimizin mikro ölçekte yaptıkları ülkenin yararı için küçük katkılar oluşturuyor. Bunların toplamı ise Türkiye Cumhuriyeti’nin tamamını oluşturuyor. O yüzden sen ülkeni ne kadar seversen ülken de o kadar gelişir ve seni sevindirir. 

  • ‘’Gümrük ülkenin namusudur!’’ sözüne sadık; ithalat ve ihracat işlerinde vergi kaçırılmasına, vergi bilgilerinde değişiklik yapılarak devletin zarar uğratılmasına göz yummamalı. 

  • Son olarak uluslararası ticarette ve taşımacılıkta ülkesini en iyi şekilde temsil etme kabiliyetine sahip olmalı. 
Evet, buraya kadar ulaştırma sektöründe çalışacak personelin birkaç özelliğini sıraladık. Zamanla bu maddelerin hepsinin üzerinde duracağım ve yeni yazılarımda sizlerle paylaşacağım.

Yorum yazın

Daha yeni Daha eski