Serbest Ticaret Anlaşmaları

Serbest Ticaret Anlaşmaları, iki veya daha fazla ülkenin aralarındaki ticareti etkileyen gümrük vergileri ve tarife dışı engelleri kaldırarak, serbest ticaret alanı oluşturmayı amaçlayan uluslararası anlaşmalardır. Bu anlaşmalar, katılımcı ülkelerin kendi ticaret düzenlemelerini korurken, aralarında serbest ticaretin gelişmesine olanak tanır. Tüm bu düzenlemeler, menşe kuralları çerçevesinde icra edilir.


Serbest Ticaret Anlaşmalarının ana hedefi, katılımcı ülkeler arasındaki ticaretin karşılıklı çıkarları gözetilerek artırılmasını sağlamaktır. Bu tür anlaşma imzalayan ülkeler, birbirlerine yönelik gümrük vergilerini indirir, kotaları azaltır veya tamamen kaldırır ve ticaret kolaylıkları sunar.


Bu tür anlaşmaların koşullarının ve sağlanabilecek avantajların ihracatçılar tarafından iyi anlaşılması son derece kritiktir. Zira bu anlaşmalara taraf olan ülkelerin şirketleri, anlaşmaya katılmayan ülke firmalarına kıyasla daha avantajlı bir konumda olabilir.

İhracat işlemleri sırasında, hedef ülkenin Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması yapılıp yapılmadığını bilmek ve eğer varsa anlaşmanın koşullarını anlamak, daha kârlı ve rekabetçi bir ticaret yapma yolunda büyük bir adım olacaktır. Örneğin, Türkiye'nin ihracat yapacağı ülkenin Türkiye'den alacağı ürünler için ödeyeceği ithalat vergileri, anlaşma yapılmayan ülkelerden daha düşük olacağından, sunulan fiyat ithalatçı için daha cazip hale gelecek ve bu da Türk ürünlerinin tercih edilmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde, Türkiye de anlaşma yapmış olduğu ülkelerden ithal ettiğinde, anlaşma yapmayan ülkelere kıyasla daha avantajlı olacaktır.


Ticaret yaparken beklenen rekabet gücünü elde etmek için düşük gümrük vergisi ödemelerini sağlayacak belgelerin eksiksiz ve zamanında sunulması oldukça önemlidir.


Türkiye'nin şu anda yürürlükte olan 22 Serbest Ticaret Anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşmalar, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerle yapılmış olup EFTA ülkeleri (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre), İsrail, Makedonya, Bosna ve Hersek, Filistin, Tunus, Fas, Mısır, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ, Sırbistan, Şili, Morityus, Güney Kore, Malezya, Moldova, Faroe Adaları, Singapur, Kosova, Venezuela ve Birleşik Krallık'ı içermektedir.

Yorum yazın

Daha yeni Daha eski