Limanlarda Yüke Sunulan Hizmetler

Limanlar, sadece gemilerin demirlediği ve yük boşalttığı yerler değildir. Aynı zamanda, yükün güvenli ve verimli bir şekilde taşınmasını sağlayan karmaşık bir lojistik ağının da merkezidir. Bu yazıda, limanlarda yüke sunulan çeşitli hizmetleri inceleyeceğiz.


Yükleme ve Boşaltma

Bu, limanlarda sunulan en temel hizmettir. Vinçler, forkliftler ve konteyner taşıyıcılar gibi çeşitli ekipmanlar kullanılarak yük gemiden indirilir veya gemiye yüklenir.


Aktarma (Shifting, Limbo)

Yük, gemiye indirilmeden önce veya sonra birden fazla gemi arasında taşınabilir. Bu işlem, "shifting" veya "limbo" olarak adlandırılır. Shifting, yükün dengeli bir şekilde dağıtılması için gerekli olabilir. Limbo ise, yükün rotasında bir değişiklik olması veya gemi seferinde gecikme olması gibi durumlarda kullanılır.


Bağlama/Çözme (Lashing)

Gemiye yüklenen yükün sabit durması için halat, tel veya çelik bar gibi ekipmanlarla bağlama ve çözme işlemi yapılır. Bu işlem, yükün güvenliğini ve dengeyi korumak için önemlidir.


Ardiye Hizmeti

Liman sahasında bulunan geçici depolama alanlarında yükün, teslim alınmasına veya sevk edilene kadar muhafaza edilmesi hizmetidir.


Terminal Hizmeti

Gemiye yüklenmesi veya gemiden indirilmesi amacıyla liman sahasına (terminal) gelen yükün araçtan indirilmesi, istiflenmesi, gerektiğinde yerinin değiştirilmesi, taşıma kabına yüklenmesi ve taşıma kabından boşaltılması hizmetlerini kapsar.


ISPS Kontrolü

Uluslararası ticaret gemilerini ve liman tesislerini etkileyen güvenlik eylemlerine karşı önleyici tedbirler almak amacıyla yapılan gemi ve liman denetimleridir.


Özel Elleçleme

Özel ekipman kullanılarak yapılan (proje yükleri gibi) elleçleme işlemlerini veya kara taşıtı (kamyon, tren vb.) ile gemi arasında aktarmasız yapılan yükleme boşaltma işlemlerini kapsar.


Tam Tespit ve İstifte Muayene

Gümrük muayene işlemleri sırasında gümrük muayene memurunun eşyayı kontrol edebilmesi için eşyanın tam tespit alanına alınması veya yerinde gösterilmesi hizmetidir.


Nitelikli Depolama

Özel donanım gerektiren eşyaya veya konteynere (canlı, tehlikeli, iklimlendirmeli, havalandırmalı vb.) sunulan hizmettir.


CFS Alanı Hizmeti

Konteyner yük istasyonlarında (CFS) yapılan paketleme, dolum, boşaltım, temizlik gibi hizmetlerdir.


Diğer Hizmetler

Tartım, ilaçlama, nem kontrolü, sayım, yıkama, kurutma, ilaç alma, branda sökme ve takma gibi ek hizmetler de limanlarda sunulabilir.


Yorum yazın

Daha yeni Daha eski